Heeft mijn kind een zonnebril nodig? En volstaat dan een goedkoop modelletje?

Zonnebril voor mijn kind of niet?

Onderzoek wijst uit dat nog niet de helft van de kinderen regelmatig een zonnebril draagt. Veel ouders beseffen dat het nodig is om de huid van hun kind tegen het zonlicht te beschermen, maar laten na hun kind een zonnebril op te zetten. Nochtans zijn kinderogen extra kwetsbaar. Dat komt omdat tot de leeftijd van tien jaar hun pupil groter is dan bij een volwassene en hun ooglens minder pigment bevat. Daarom geraken kinderogen vlugger beschadigd door overvloedige blootstelling aan uv-licht en HEV-licht . Dus heeft je kind een zonnebril nodig? Ja, absoluut!

Kinderzonnebril beschermt ook tijdens skiën en spelen in het water!

Je kind zal niet meteen schade ondervinden van blootstelling aan uv-licht en HEV-licht. Het is vooral op latere leeftijd dat zich problemen stellen. Denk maar aan staar of cataract en maculadegeneratie (LMD). Dat kan je dus eenvoudig vermijden door al op jonge leeftijd je kind te leren een zonnebril te dragen. Zet je kind niet alleen een zonnebril op te tijdens een stralende zomerdag. Ook op een bewolkte dag kunnen het uv-licht en HEV-licht heel intens zijn. En vergeet ook zeker niet een zonnebrilletje op te zetten tijdens het skiën, surfen, zeilen, zwemmen… Want door de reflectie op de sneeuw of het water is de uv-intensiteit nog hoger. Hanteer als handige regel: als je je kind insmeert met zonnecrème, zet dan ook meteen een zonnebril op!

Zet je je baby een zonnebril op?

Een baby hoort niet thuis niet in de vlakke zon, maar wel in de schaduw. Je beschermt je baby best ook met beschermende kledij, een hoedje of petje met brede rand… én een zonnebril. Zelfs in de schaduw is je baby zo het best beschermd tegen de schadelijke stralen van de zon.

Koop ik een dure zonnebril voor mijn kind of volstaat een goedkoop exemplaar?

Een goede zonnebril kopen heeft niet zozeer te maken met de prijs. Een goede zonnebril voor je kind moet aan verschillende eisen voldoen. Hier let je best op:

  • De zonnebril biedt 100% bescherming tegen ultraviolet licht en draagt de vermelding UV 400.
  • Kies een zonnebril met tenminste CE 3 markering. Zo’n zonnebril absorbeert 92 à 97% van het zichtbare licht. Lagere markeringen (CE 0, 1 en 2) worden niet aangeraden voor kinderen.
  • De zonnebril moet stevig zijn, tegen een stootje kunnen en de brillenglazen zijn gemaakt van onbreekbaar polycarbonaat.
  • Kies een zonnebril die lekker zit en goed aansluit tegen het gezicht van je kind. Zo komt er geen licht langs de zijkant, bovenkant en onderkant van de bril binnen.
  • Laat je kind een zonnebril kiezen die hij of zij mooi vindt. Dan is je kind extra gemotiveerd om de zonnebril te dragen.

 

We hebben een ruim assortiment kinderzonnebrillen. Kom naar ons voor persoonlijk advies!

#denoptiekonderdeboerentoren


Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.