De gedeeltelijke zonsverduistering van 25 oktober 2022. (Eclips brillen vind je bij ons!)

Wie jong was in augustus 1999, herinnert zich waarschijnlijk nog zeer levendig de totale zonsverduistering die onze hemel in België even in duisternis hulde. Dat spannende gevoel krijgen we elke keer opnieuw als de maan (deels) voor de zon gaat staan. Een zonsverduistering vindt plaats als de aarde, maan en zon op één lijn staan. Het kan slechts op een deel van de aarde waargenomen worden. De komende zonsverduistering zal bijvoorbeeld in België 30% van de zon bedekt worden door de maan terwijl het in Centraal Siberië wel een 86% bedekt zou zijn. Dit heet een gedeeltelijke zonsverduistering. Bij dit soort zonsverduisteringen kan je bijna niet waarnemen dat er minder zonlicht is. De zon moet voor 90% bedekt zijn om de aarde plaatselijk te verduisteren.

Op 25 oktober krijgen we geen volledige zonsverduistering te zien, maar zal onze zon zich even (voor Halloween?) verkleden als Pac-Man. Dit schouwspel zal een kleine twee uur duren waarbij het hoogtepunt is berekend op 12.04u.

Vergeet uw ogen niet te beschermen! Een traditioneel beschermingsmiddel zoals een zonnebril werkt niet als je recht in de zon kijkt. Alleen een speciaal ontworpen eclipsbril of een laserbril met minimaal factor 14 bieden voldoende bescherming. Zelfs bij een totale zonsverduistering moet je de eclipsbril altijd ophouden zodat de ultraviolette en infrarood stralen jouw ogen niet kunnen bereiken en beschadigen. Deze speciale eclips brilletjes kan je nu bij ons kopen.

Wist je dat

… Recht in de zon kijken jouw netvlies onherstelbaar kan beschadigen?

… Zonsverduisteringen enkel plaatsvinden bij nieuwe maan?

… Er van 16 tot 26 oktober heel wat meer vallende sterren zichtbaar zijn dan gewoonlijk?

… Er meestal 2 (gedeeltelijke) zonsverduisteringen plaatsvinden per kalenderjaar?

… Er maximaal 5 zons- en maansverduisteringen in één kalenderjaar kunnen zijn?

… De luchttemperatuur enkele graden afneemt doordat de zon de aarde minder verwarmd tijdens de gedeeltelijke of totale zonsverduistering?

… De duur van de effectieve verduistering maximaal 7 minuten en 32 seconden kan zijn?

… In het verleden, de maan dichter bij de aarde cirkelde en er daardoor meer totale zonsverduisteringen plaatsvonden?

… De maan elk jaar 3,8 centimeter verder van de aarde cirkelt en er dus over miljoenen jaren geen totale zonsverduisteringen meer zullen zijn?

Wij kijken alvast uit naar dit spectaculair natuurfenomeen. Jullie ook?

Bronnen: Wikipedia, eclipsen.be, Urania.be

Geen reactie's

Geef een reactie